GINZA SIX EDITORS
ファッション、ジュエリー&ウォッチ、ライフスタイル、ビューティ、フード…
各ジャンルに精通する個性豊かなエディターたちが、GINZA SIXをぶらぶらと
歩いて見つけた楽しみ方を綴ります。
イタリア、台湾、東京。個人的な旅の記憶をたどる。 Italy, Taiwan, and Tokyo: Memories of Past Travels
佐々木 ケイ 食の記者・編集者
GINZA SIX EDITORS Vol.114
食について書いている。料理ジャンルは不問、東京の最先端のレストランからローカルの大衆酒場まで。高級も大衆も、酒肴も甘いものも上下左右なく愛し、食べて飲んでは、身を肥やし、記事を書いている。節操なしと思われて致しかたないが、何かこれはというものは、と訊かれれば「イタリアの味」を挙げている。理由はあれこれあるのだけれど、ワインの縁のおかげでこの5年で12州を旅していて、雑誌でイタリア料理人とイタリア料理の連載も続けている。ここまでが前置き。
だから、銀座に「EATALY(イータリー)」がやってくると聞いたときには小躍りした。今年の夏のことだ。マーケットに加えてレストラン3軒にカフェと規模は国内最大級だという。いそいそと足を運んで以来、ちょっとご無沙汰気味だったGINZA SIXに、再び通うようになった。わかりやすい。せっかくだから同時期に開業した2軒の店もチェックすることに。台湾のパイナップルケーキに鰻。好きなものばかりだ。
「イータリー」(6F)で一番よく行くのは「LA PIAZZETTA」だ。11時の開店から23時までの通し営業。イタリア総菜を小皿盛りにしたつまみは30種以上、で1皿500円前後。ありがたい。昼下がりの取材帰りにビール1杯ひっかける。夕刻、食事の前にオリーブをつまみにプロセッコを1杯ひっかける。食後にグラッパとドルチェだけ、なんて大人~な使い方は幸福度がかなり高い。
不規則生活万歳なフリーランスにとって、終日営業の店は宝。昼酒も夜カフェもオッケー、お腹が空いていたらピッツァもあるよ、と包容力抜群で、生ハムとランブルスコなら北へ、魚介のフリットと白ワインなら南へ、と1杯と1皿で妄想イタリア旅時間を過ごせるオマケ付きだ。
「MARKET」の楽しさはいわずもがな。近頃は、町場にも個人経営の食材店やレストランに併設された食材売り場など、イタリアの食材を買える店は増えて、店主の個性がにじむ棚は、それはそれで楽しいのだけれど、オリーブオイルだけで何十種、パスタもしかり、と品揃えでは他の追随を許さない。個人的にうれしいのは、チーズや生ハムなどの量り売り。帰って料理したくないときのおつまみに、人を招くときのプラス一品にと助けられている。
20州から360種を集めたというワインには、なじみ深い生産者のものも多くそろう。ボトルを手に取れば、造り手の顔やぶどう畑の景色、テラスのダイニングテーブルで食べた地方色豊かな料理の数々が頭に浮かび……と、ここでもしばしの間、妄想イタリア旅を楽しむことになる。
アクセスしやすさから、「LA PIAZZETTA」と「MARKET」にばかり行っているが、「LA GRIGLIA」というグリルレストランにも行ってみたいと思っている。できれば、中央通りを見下ろすテラス席を。銀座の店を数百軒取材しているが、低層でも高層でも、外の景色がきれいに見える店は意外と少ないのだが、ここはいい。それに、シンプルに焼いた肉(特に牛肉)と赤ワインは大の好物なのだ。
お次は、台湾発のパイナップルケーキ専門店「SunnyHills ginza(サニーヒルズ ギンザ)」(B2F)。台湾はイタリア同様、ここ数年で繰り返し旅している土地で、中国各地の郷土料理から、屋台飯、スイーツまでぎゅうぎゅうに予定を詰め、食べに食べ歩くのが常だ。お土産の定番は、やはりパイナップルケーキ。
路地裏の個人店からデラックスなものまであれこれ食べたが「サニーヒルズ」のものは、小ぶりで食べやすくて気に入っている。中身のジャムは、果実の甘みがまじりっけなしに凝縮している。生地も日本製小麦粉、グラスフェッドバターなど質のいい素材の味がちゃんと感じるられる上に、ざくっと香ばしい“よく焼き”な味が私好みだ。
店頭では台湾茶とのセットが売っていて、ギフトなどにも重宝している。個人的に「サニーヒルズ」のパイナップルケーキは、酒と合わせてもいいと思っている。例えばパイナップルケーキは樽熟成したラムと、りんごケーキはカルヴァドスと。合わないはずがない。今度試してみようと思う。
台湾茶とのセットを、初めて自分用にも買ってみた。まずはりんごケーキと紅玉紅茶のギフトセット(5,700円 ※以下全て税込価格)を。発酵茶の深い香りと旨味、甘酸っぱさを残したりんごジャムの果実感がなるほどぴたり。また自由に旅ができるようになる日まで、銀座で“台湾欲”をチャージできる場所として頼りにすることになりそうだ。
最後は鰻。日本橋で創業70余年の「鰻 伊勢定」の銀座店「日本橋 鰻 伊勢定 ~蓮~」(13F)である。「銀座にもできたのね」くらいの軽~い気持ちでお邪魔したら、想像以上に素敵な店だった。GINZA SIX内ならではの、すっきりとモダンなしつらえで、カウンターはゆったり、窓も大きい。銀座のランドスケープと東京にしては広めの空が織りなす景色がとてもいい。気分のよさに、シャンパーニュでも、となる。
鰻屋さんでの食事はどうしても、軽いつまみと鰻重でおしまいになることが多いのだけれど、こちらは会席のコースがある。食事とお酒を楽しみながらゆっくり過ごせる。カウンターに立つ料理長の話が、また楽しくて。聞けば、古い料理書を紐解いて、知られざる料理を今によみがえらせることに力を入れているそう。銀座の店で名物になっている「すっぽん卵〆」(4,180円)もそうなのだとか。
わかりやすくいえば、すっぽんの茶碗蒸しなのだけれど、すっぽんを酒だけで炊いてその煮汁をだしとして使うのが大きな特徴なのだという。いわく、「牛ほほ肉の赤ワイン煮込み的発想」。ふるふるとした口溶けは茶碗蒸しに同じだが、淡く優しい風味とは一線を画す、濃厚で力強い味わい。やはりたっぷりの酒で炊くフカヒレまで載った豪華な一品だ。当然のことながら宿命的に酒に合い、ついつい進んでしまう。
鰻のおいしさは、いわずもがな。GINZA SIX店だけで扱うブランド鰻「伊勢うなぎ」は、三重県と愛知県の境で養殖され、木曽三川のミネラル豊富な水で育てられるということを、今度は接客担当の女性スタッフの方が丁寧に説明してくれた。名水に加え、短い養殖期間も味の決め手に。柔らかく、臭みのない味わいは格別で、蒸し、焼きの技、強すぎないタレがとてもよく合う。
とびきりの鰻重「伊勢」(8,800円・肝吸いと香の物付き)を食べながら、この1,2年、よく「伊勢定」の本店がある日本橋や浅草界隈を歩いたことを思い出した。地方へ、海外へ、自由に出掛けることができなかった時期に、老舗が並ぶ通りを歩くことで、旅心地に浸っていたのだ。「イータリー」をきっかけにした、久々のGINZA SIXパトロールが、図らずも個人的な旅の記憶をたどる時間になった。
Text: Kei Sasaki Photos: Jiro Ohtani Edit: Yuka Okada(81)
I write about the full range of food, from leading-edge Tokyo restaurants to popular downhome eateries; from fine food to fast food; from bar food to sweets. My love doesn’t discriminate. I eat and drink to enrich my body and soul, then I write about it. All this might suggest the lack of any consistent outlook or preferences. Perhaps. But if you asked me to name just one cuisine, I’d pick Italian. I have several reasons but, above all, it’s my love of wine. Over the past five years, that love has led me to 12 of the country’s provinces. I write a regular column on Italian cooks and cuisine for a magazine. And that concludes my rather wordy preamble.
That’s why I leapt for joy when I heard Eataly had arrived in Ginza this past summer. There’s the MARKET itself, plus three restaurants and a café—it’s one of the largest Eatalys in Japan. I rushed off to visit, of course, and though it had been a little while, I’m now back to making regular trips to GINZA SIX. It’s as simple as that. While I’m at it, today I check out two other places that opened around the same time, SunnyHills and Isesada, for Taiwanese pineapple cake and eel, two of my favorites.
At Eataly (on the sixth floor), my absolute favorite is LA PIAZZETTA. Open all day, from 11:00 in the morning to 11:00 at night, LA PIAZZETTA offers over 30 Italian tapas-style appetizers for around 500 yen per plate—very reasonable. I’m addicted to having a beer in the afternoon on my way home from article research, and in the evening there has to be a glass of prosecco with olives on the side before dinner. Grappa brandy and dessert follows dinner. Can there be a more adult way of enjoying this restaurant? It rates fairly high on the contentment index.
For a freelancer, who, thank goodness, isn’t on a fixed schedule, establishments open all day are especially wonderful. Drinks in the afternoon? Yes. A café at night? Yes. Pizza when you happen to be hungry? Yes. I keep a very open mind. For dry-cured ham and a glass of Lambrusco, head north. For fried fish and white wine, head south. One drink and one dish, with a fantasy Italian vacation as a bonus.
The MARKET’s delights go without saying. There are now more places to buy Italian ingredients, even in smaller neighborhoods, where you can find privately owned grocers and sometimes vendors within actual Italian restaurants. The storeowner’s personality bleeds into the shelves, which is delightful and fascinating in and of itself. But, beyond that, the selection at the MARKET is beyond compare. Here you’ll find dozens of varieties of olive oil alone and a huge assortment of pastas, incomparable to any other store. I love in particular the cheese and dry-cured ham, sold by weight. They’re great as snacks when you have guests over, or when you get home and don’t feel like cooking.
The MARKET offers 360 wines from 20 provinces, many from winegrowers I know well. Holding one of the bottles, immediately I picture the face of the grower, the scenery at the vineyard, the dining table on the terrace, the colorful local cuisine. For a brief moment, I’m enjoying a fantasy holiday in Italy.
Because they’re so easy to access, I tend to go mostly to LA PIAZZETTA and the MARKET. But I also really want to visit LA GRIGLIA, the restaurant and grill. There I’d sit at a terrace table with a view down to Chuo-dori Ave. I’ve researched articles on hundreds of Ginza restaurants, but however high the building rises, very few actually offer a beautiful view of the city. The view here is great. The straightforward grilled meat (particularly the beef) and the red wine are some of my absolute favorites.
Next up is SunnyHills ginza, a pineapple cake shop out of Taiwan on the second belowground floor. As with Italy, I’ve traveled to Taiwan many times over the past several years. From local food from various regions of China to food stalls and sweets, my schedule is always overflowing as I wander about sampling all sorts of things. My go-to souvenir is pineapple cakes.
I’ve eaten these cakes everywhere—whether purchased from a stall up an alley or deluxe upscale establishment. The ones at SunnyHills are dainty and easy to eat, and I’m rather fond of them. The jam inside is the perfect essence of fruity sweetness. The dough is made from Japanese flour, the butter is grass-fed—you can really taste the difference—and the crust has a crunchy, savory, well-baked texture. I adore them.
Up front are cakes packaged with Taiwanese tea, which would make an excellent gift. It occurs to me that pairing Sunny Hills’s pineapple cake with an alcoholic beverage should make for a delightful combination—for example, pineapple cake with barrel-aged rum, or apple cake with Calvados. There’s nothing about these pairs that shouldn’t be pure delight, I find myself thinking. It’s worth a try next time.
Today, I buy a Taiwanese tea and cake set for myself for the first time—the apple cake and Hong Yu tea gift set (5,700 yen; all prices listed after tax). The deep aroma and flavor of fermented tea and slight tart of the jam makes an ideal pairing. Until I’m free to travel abroad once again, I plan to rely on this place in Ginza to satisfy my cravings for culinary experiences from Taiwan.
Last is eel. Founded over 70 years ago in Nihonbashi, Isesada also has a Ginza location, Nihonbashi Unagi Isesada Ren, on the 13th floor of GINZA SIX. “Oh, they have one in Ginza now”—this was about the extent of my reaction. But stepping inside, you immediately get the sense of a wonderful space—a sleek, modern interior befitting GINZA SIX, a spacious counter, large windows. The view is delightful, a Ginza landscape under an expansive sky, at least by Tokyo standards. Feeling especially content, I opt for a glass of champagne.
The fare at eel restaurants typically doesn’t venture farther afield than light appetizers and broiled eel over rice. This restaurant, however, offers full course meals. Take your time as you savor the cuisine and drink. You can also talk to the cook behind the counter. He tells me he delves into old recipe books with the aim of recreating long-forgotten dishes: for example, Soft-Shelled Turtle and Egg (4,180 yen), essentially steamed egg custard with soft-shelled turtle, a dish Isesada Ren is known for.
What makes this version stand out, however, is that the turtle is poached in sake, which then serves as the broth. It’s the same idea as beef cheeks simmered in red wine. The quivering, melt-in-your-mouth texture recalls egg custard, but the flavor is rich and robust as opposed to light and mellow. This luxurious dish receives a further accent in the form of shark’s fin, that’s also been poached in plenty of sake. This dish is quite clearly destined to be paired with a glass of sake; actually, it goes rather too well.
The actual eel, of course, is delicious. As the waitress quite charmingly explains to me, the Ise eel, served only at the GINZA SIX location, is farmed in the mineral-rich waters found at the border between Mie and Aichi prefectures, fed by the Kiso Three Rivers. This famous water, along with the short raising time, is the key to the flavor. This eel is soft and with a unique, non-pungent flavor. The steaming and broiling technique used is superb. The restrained sauce perfectly complements the flavor of the eel.
As I dine on the outstanding Ise broiled eel over rice (8,800 yen with eel liver soup and pickled vegetables), I find myself thinking of certain walks over the past year or two through Nihonbashi, where Isesada has its flagship, and the Asakusa area. During the period we couldn’t travel freely, whether to other parts of Japan or overseas, I would walk these streets lined with old shops and restaurants and take in the atmosphere as a traveler might. Unexpectedly, hearing about Eataly and returning to GINZA SIX after the passage of some time, I find myself reliving fond memories of my own past travels.
Text: Kei Sasaki Photos: Jiro Ohtani Edit: Yuka Okada(81)
佐々木 ケイ
食の記者・編集者。女性情報誌の編集部を経てフリーに。守備範囲は東京のフードシーンからローカルのレストラン、食材の生産現場まで。ホテルなどの宿泊施設、ワインを中心に酒類全般に関する取材も多い。イタリアではのべ40軒のワイナリーを訪問している。雑誌連載は「BRUTUS」『グルマン温故知新』、「dancyu」『拝啓イタリア料理様』ほか。WEB「料理通信」「ONESTORY」でも執筆。
Instagram : @sasaki__kei